5 kućica na Silbi

a

Klijent: privatni
Realizacija: 2011.
Iva Letilović, Igor Pedišić

Projekt je nastao u dvoru tipične silbanjske kuće izgrađene prije više od stoljeća, kuće bez vode i kanalizacije,
bez sanitarnog čvora i kupaonice. Kuća i dvor smješteni su u centru starog dijela naselja čiju urbanističku strukturu čine baš takve stambene jedinice, organski umnožene. Dvor je omeđen kućom kojoj pripada, susjednim dvorom, putem i kućom kojoj ne pripada. Potonja zauzima najdužu frontu dvora i unosi zabunu u percepciju vlasničkih odnosa. Susjedna kuća ima i nekoliko manjih otvora orijentiranih na dvor, pa tako prisvaja i dio njegove intime. Nelagoda je zapravo uzajamna, bilo pojavna, zvučna ili mirisna.

Projektni zadatak tražio je rješenje osnovne stambene infrastrukture. Trebalo je izgraditi gusternu, septičke jame i popratne sadržaje, te osposobiti kuću za ljetno korištenje. Pet kućica od betona (tlocrtnih dimenzija cca 1x1,5m) izgrađenih u dvoru su ponavljanje principa gradnje po kojem se utilitarnim sadržajima dograđuje dvorišni prostor. U ovom slučaju, niz od pet identičnih betonskih volumena multipliciran je u pravilnom ritmu. Svaka kućica udomljuje po jedan "nereprezentativan" sadržaj - roštilj, prostor za hidrofor, perilicu za rublje i bojler, sanitarni čvor i tuš, te spremište za alat), a zajedno oduzimaju prvenstvo kući kojoj dvorište ne pripada, istodobno poštujući pravo njezinih otvora.

Beton s vremenom stari poput kamena ili ožbukanog zida s ispranom bojom nanesenom prije cijelog stoljeća. Tijekom dana, sunce na svom putu pomoću izmjena svjetla i sjene pokreće niz kućica te iz sata u sat stvara novu sliku.