Kneževe Krletke
Kneževe Krletke
Client: Samoinicirani projekt
Project: 2011.
Iva Letilović, Igor Pedišić

Kneževa i Providurova palača u Zadru supostoje kao najveći sačuvani povijesni sklop unutar gradske jezgre, preostao nakon razornih savezničkih bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata. Godine 1991. Kneževa palača bila je cilj razaračkih granata iz jedne od gradskih vojarni, nakon čega je neupotrebljiva. Njezina dugotrajna statička i građevinska sanacija dovršena
je prije nekoliko godina, a zatim je započela izrada projekta Muzeja 2 palače, koji je znatno usporen uslijed višegodišnje recesije. Kustosi su ostali bez izložbenih prostora, a Kneževa palača napuštena je kao zamrznuto gradilište.

Sada Kneževa palača predstavlja građevinski kostur ogoljenog interijera, s vidljivim kamenim ili opečenim ziđem, drvenim stropnim gredama, bačvastim svodovima i podovima raskopanima nakon arheoloških istraživanja. Sama unutrašnjost palače izložak je zanimljiv posjetiteljima, jer pripovijeda o njenom nastajanju kroz čitav niz stoljeća. Jednom kada Baštinski muzej bude realiziran, prostor se više neće moći vidjeti na takav način, a povijest ove značajne građevine bit će sačuvana samo u dokumentima.

Iskoristili smo ljepotu i snagu sadašnjeg stanja i izlagačke prostore realizirali usred zaustavljenog gradilišta. U dvoranama Kneževe palače nastaje niz “krletki”, izložbenih pontona koji su dilatirani od zidova, stropova i podova, tvoreći volumene unutar volumena. Međusobno su povezani drvenim pasarelama, tunelima. Projekt je realiziran isključivo donacijama, a svaku je “krletku” izgradila po jedna zadarska građevinska tvrtka uglavnom koristeći reciklirani materijal. Kad dođe vrijeme za realizaciju Baštinskog muzeja, svaki izvođač moći će rastaviti svoju “krletku” i materijal upotrijebiti možda i na istom gradilištu.

Back to the top